Kestävän kehityksen design: Vintagesta IKEA:n kautta Artekia.

Ehdottomat suosikkini huonekalu- ja sisustusliikkeistä on Vepsäläinen ja Finnish Design Shop. Rakastan perinteisiä Artek-huonekaluja. Edellä mainitut liikkeet ja kalusteet tosin rasittavat lompakkoa jonkin verran, josta pääsemmekin päivän aiheeseen: kestävä kehitys. Kun huonekalu maksaa hieman enemmän on ostopäätös varmasti harkitumpi ja itse tuote kestävämpi, jopa oman  eliniän ja enemmän. IKEA mahdollistaa designin hankkimisen halvalla mutta valitettavan paljon näkee, että juuri sen takia sisustus uusitaan kokonaan kerran vuodessa ja vanhat kalusteet joutavat roskiin tai nettikirpparille vitosella. En tuomitse IKEAa, omistan itsekin muutamia mutta ne ovat yhtä harkittuja ostoja kuin muutkin huonekalut. Sen sijaan tuomitsen ylenpalttisen kuluttamisen designin ja sisustusbuumin varjolla. Eikö kestävä kehityskin ole trendikästä?

Tämän paatoksen jälkeen pääsemme itse asiaan. 🙂 Rakkaalta mummultani jäi laadukkaita huonekaluja ja ne kulkeutuivat meille. Monet näistä 60 – 70 -luvulla hankitut täyspuiset huonekalut ovat trendikkäitä ja kestäneen aikaa aivan uskomattoman hyvin, toiset taas vähemmän trendikkäitä joskin kestäneet aikaa ihan yhtä hyvin. Käymme usein Suomen Punaisen Ristin Kontti-tavaratalossa ostamassa kirjoja, vaatteita sekä sisustustavaroita, tottakai olemme myös vieneet sinne tarpeettomia esineitä ja luetut kirjat takaisin. Mummuni ei niin trendikkäät kalusteet ja Kontissa ylenmäärin olevat vanhat, myöskin ei niin trendikkäät, huonekalut saivat minut miettimään millä ne saisi takaisin käyttöön? Kalusteet ovat todella laadukkaita ja kestäviä, ne siis ansaitsevat uuden elämän!

Uusi osioni käsittelee aihetta: miten saada vanhoista huonekaluista trendikkäitä? Tulevissa jutuissa otan huonekaluvarastostani kunnostettavat esineet esille ja kerron kuinka ne meillä saavat uuden elämän, uuden tyylin; Vintagesta IKEA:n kautta Artekia! Uudet osiot eivät ole kuvallisia ohjeita aiempien kirjoitusteni mukaan vaan lähinnä työselosteita miten me saimme tästä tuon.  Miten siis Vintage, IKEA ja Artek saadaan yhteen? Ensin päätetään mikä huonekalu tarvitaan, mistä sen saa ja onko se todella tarpeellinen jos se pitää ostaa. Niin, voihan sitä myös siellä olkkarin nurkassa jo olevan mäntykaapin muuttaa uudeksi! Sitten otetaan IKEA:n, Artekin tai Vepsäläisen kuvasto käteen ja selaillaan, Google ja Pinterest toimivat yhtä hyvin. IKEA:n kuvasto on ihana ja värikäs, siinä on hienoja sisustuskokonaisuuksia. Vepsäläisen kuvasto esittelee kuumimmat skandinaaviset design trendit. Artek on Artek, piste. Kuvastoista valitaan se miellyttävin tyyli kunnostettavaan huonekaluun, painotan sanaa tyyli, sitten se toteutetaan. Kun huonekalun kunnostamiseen käyttää aikaa ja näkee vaivaa syntyy sille oma tarina ja esineestä tulee henkilökohtaisempi. Lopputulos on trendikästä IKEA:a yhtä kestävänä kuin Artek. Työkalut esiin ja hihat heilumaan!

 

Facebookpinterestby feather